Vad gäller egentligen för restaurangägare – tillåter lagen att gästerna har med sig hundar?

Det korta svaret: JA!

I Sverige är det helt upp till restaurangen, kafeét eller butiken att själv välja huruvida man tillåter att gäster tar med sig hunden in.
Vissa tror fortfarande att det är förbjudet, vilket troligtvis beror på tidigare lagstiftning där man inte fick ta med sig hunden in på restauranger och kafeér.

Förbudet slopades dock i senaste lagstiftningen då man inte såg några hygieniska skäl som talade för ett förbud.

Utomlands har det sedan länge varit okej för hunden att följa med, och när vi reser söderut i Europa idag och ställer frågan ifall man får lov att ta med vovven in, så möts man oftast snarare med frågan ”Vad menar du, varför skulle du inte få göra det?” än ett nej.

Det är dock helt upp till krögaren själv att bestämma om man välkomnar hundar in på restaurangen – så bara för att lagen i Sverige tillåter det så är det i slutändan också upp till krögaren om man vill vara hundvänlig restaurang eller inte.

Lagstiftningen i Sverige säger dock att man inte får lov att ha husdjur där man bereder maten eller i köksutrymmen. Således behöver hunden hållas utanför köket, och likaså innebär det att den inte kan följa med in i matbutiker.

Med andra ord, fritt fram för hunden att följa med dig på restaurang och kafé i Sverige så länge krögaren är okej med det, och därmed är en hundvänlig restaurang!

Kommentarer

 • A-C
  Svara

  Så idiotiskt att få ta med sig hunden eftersom vi som är allergiska då inte kan vara där. Vi vill inte köpa kläder med djurallergener eller inte kunna sitta på en restaurang för att hundägare är av det mest själviska slaget och ska ta med sig detta djur överallt. Tänk, snart blir det nog helt ok att ta med sig sin häst in i mataffären eller varför inte sina burfåglar!?? Nej lämna era hundar hemma när ni går och handlar och låt människor ha affärerna ifred.

  • lina
   Svara

   Fast det finns ju folk med djur hemma som bör med sig massa djur hår och prövar kläder som håret fastnar på. Är man så pass allergisk får man nog ta medicin

 • Elin
  Svara

  Hej. Får man ha med hund på McDonalds uteservering. Jag hittar inget annat än att man inte får ha hund in i restaurangen utom Ledarhund i vissa tillfällen. Men står inget om ute

  • Erika
   Svara

   Tror inte det finns någon generell regel som gäller alla McDonalds-restaurangers uteserveringar eftersom dom är franchisetagare. Har haft med våran hund på uteservering hos McDonalds flera gånger på olika ställen och det har aldrig varit några problem.

   • Elin
    Svara

    Tack. Det var några sura tanter som prata med varann om man verkligen fick ha hund ute. Så blev lite skeptisk, men hittade inget om det. Blev inte heller tillsagd och ingen arbete kollade konstigt heller.

 • Annelie
  Svara

  Då borde parfymerade besökare också förbjudas! Något jag inte tål är parfym. Den dagen de förbjuds kan hundar också förbjudas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Registrera

Återställ lösenord

Vänligen fyll i ditt användarman eller E-postadress, du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord skickat till din E-post.