Vad gäller egentligen för restaurangägare – tillåter lagen att gästerna har med sig hundar?

Det korta svaret: JA!

I Sverige är det helt upp till restaurangen, kafeét eller butiken att själv välja huruvida man tillåter att gäster tar med sig hunden in.
Vissa tror fortfarande att det är förbjudet, vilket troligtvis beror på tidigare lagstiftning där man inte fick ta med sig hunden in på restauranger och kafeér.

Förbudet slopades dock i senaste lagstiftningen då man inte såg några hygieniska skäl som talade för ett förbud.

Utomlands har det sedan länge varit okej för hunden att följa med, och när vi reser söderut i Europa idag och ställer frågan ifall man får lov att ta med vovven in, så möts man oftast snarare med frågan ”Vad menar du, varför skulle du inte få göra det?” än ett nej.

Det är dock helt upp till krögaren själv att bestämma om man välkomnar hundar in på restaurangen – så bara för att lagen i Sverige tillåter det så är det i slutändan också upp till krögaren om man vill vara hundvänlig restaurang eller inte.

Lagstiftningen i Sverige säger dock att man inte får lov att ha husdjur där man bereder maten eller i köksutrymmen. Således behöver hunden hållas utanför köket, och likaså innebär det att den inte kan följa med in i matbutiker.

Med andra ord, fritt fram för hunden att följa med dig på restaurang och kafé i Sverige så länge krögaren är okej med det, och därmed är en hundvänlig restaurang!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in


Registrera


Återställ lösenord

Vänligen fyll i ditt användarman eller E-postadress, du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord skickat till din E-post.