Vad gäller egentligen för restaurangägare – tillåter lagen att gästerna har med sig hundar?

För många hundägare är det en självklarhet att ta med sin fyrbenta vän på utflykter och äventyr, inklusive på restaurangbesök. Men vad säger lagen egentligen om detta? Får man ha med sig hundar på restauranger och kaféer i Sverige?

Det korta svaret: JA!

I Sverige är det helt upp till restaurangen, kafeét eller butiken att själv välja huruvida man tillåter att gäster tar med sig hunden in.

Vissa tror fortfarande att det är förbjudet, vilket troligtvis beror på tidigare lagstiftning där man inte fick ta med sig hunden in på restauranger och kafeér.

Förbudet slopades dock i senaste lagstiftningen då man inte såg några hygieniska skäl som talade för ett förbud.

Utomlands har det sedan länge varit okej för hunden att följa med, och när vi reser söderut i Europa idag och ställer frågan ifall man får lov att ta med vovven in, så möts man oftast snarare med frågan ”Vad menar du, varför skulle du inte få göra det?” än ett nej.

Det är viktigt att komma ihåg att även om lagen tillåter hundar på restauranger och kaféer, så är det upp till krögaren att bestämma om man vill vara en hundvänlig restaurang eller inte. Vissa krögare kan ha allergiker bland sina gäster, eller kanske har en egen hund som inte tolererar andra hundar. Så det är alltid bra att kolla med restaurangen innan man tar med sig sin hund dit.

Lagstiftningen i Sverige säger dock att man inte får ha husdjur där man bereder maten eller i köksutrymmen. Detta innebär att hunden behöver hållas utanför köket, och kan inte följa med in i matbutiker. Men i matsalar och serveringsutrymmen är det alltså tillåtet att ha med sig hundar, så länge restaurangen tillåter det.

Sammanfattningsvis är det alltså helt tillåtet att ha med sig hundar på restauranger och kaféer i Sverige, så länge krögaren tillåter det. Men det är alltid bra att vara uppmärksam på eventuella regler och restriktioner på den specifika restaurangen eller kaféet, för att undvika onödiga missförstånd.

Kommentarer

 • A-C
  Svara

  Så idiotiskt att få ta med sig hunden eftersom vi som är allergiska då inte kan vara där. Vi vill inte köpa kläder med djurallergener eller inte kunna sitta på en restaurang för att hundägare är av det mest själviska slaget och ska ta med sig detta djur överallt. Tänk, snart blir det nog helt ok att ta med sig sin häst in i mataffären eller varför inte sina burfåglar!?? Nej lämna era hundar hemma när ni går och handlar och låt människor ha affärerna ifred.

  • lina
   Svara

   Fast det finns ju folk med djur hemma som bör med sig massa djur hår och prövar kläder som håret fastnar på. Är man så pass allergisk får man nog ta medicin

  • Alexander
   Svara

   Om det är ett sånt stort problem kan du väl välja en restaurang som inte tillåter hundar? Precis som hundägare väljer restaurangen som tillåter.
   Det är mig veterligen en väldigt liten del av de som är pälsdjursallergiker som inte kan vistats i samma tillfälliga utrymme som en hund.

 • Elin
  Svara

  Hej. Får man ha med hund på McDonalds uteservering. Jag hittar inget annat än att man inte får ha hund in i restaurangen utom Ledarhund i vissa tillfällen. Men står inget om ute

  • Erika
   Svara

   Tror inte det finns någon generell regel som gäller alla McDonalds-restaurangers uteserveringar eftersom dom är franchisetagare. Har haft med våran hund på uteservering hos McDonalds flera gånger på olika ställen och det har aldrig varit några problem.

   • Elin
    Svara

    Tack. Det var några sura tanter som prata med varann om man verkligen fick ha hund ute. Så blev lite skeptisk, men hittade inget om det. Blev inte heller tillsagd och ingen arbete kollade konstigt heller.

 • Annelie
  Svara

  Då borde parfymerade besökare också förbjudas! Något jag inte tål är parfym. Den dagen de förbjuds kan hundar också förbjudas!

 • tony
  Svara

  Eller så kan man som hundägare respektera att det är DU som valt att skaffa hund! Det är väl inget vi andra ska behöva förhålla oss till.

  • Birgitta
   Svara

   Jag vill inte förhålla mig till folks skrikiga ungar, men i bland måste man….😉

 • Monica Mattsson
  Svara

  Med stor sorg upptäckte jag att ännu en fik/restaurang tillåter hundar i sin lokal. Ett tag var det förbjudet att ha träskor på uteställen, för att någon kunde skadas om man tappade dem. Nu får hunden följa med om fikaägaren tillåter det, hur kan jag veta att den inte kommer att skada någon i trängseln vid fikabordet. Jo, därför att ägare alltid säger: Min hund är så snäll, den gör inget mot andra. Men det kan man inte vara så säker på att det inte inträffar, enligt min erfarenhet. Jag litar inte på att den är snäll bara för att ägaren säger så. Min dotter mötte vuxna som sa så när hon var liten, men hundarna gjorde inte som matte sa, utan precis tvärtom. Vilket ledde till att hon blev hundrädd. Det hade varit bättre med en träsko i koppel. Min fråga är, varför måste hunden vara med på fik och restauranger? Får en kobra också tas med bara för att ägaren säger att den är så snäll? Varför kan man inte ha en hundfri zon inomhus, så att vi som inte vill ha sällskap av hundar kan få ta del av fika och restaurangbesök?
  Säg nu inte att den som är hundrädd får skylla sig själv, eller att skrikiga ungar är värre etc. Jag anser att båda sidor behöver beaktas, och inte bara den ena sidan. Ni som har behov att ta med hunden behöver också förstå att ALLA vill inte ha nära kontakt med djur när vi ska fika eller äta.
  Djurvän och människovän

 • När Öppnar Max I Motala? – [Exakt svar]
  Svara

  […] Det är dock helt upp till krögaren själv att bestämma om man välkomnar hundar in på restaurangen – så bara för att lagen i Sverige tillåter det så är det i slutändan också upp till krögaren om man vill vara hundvänlig restaurang eller inte. Lagstiftningen i Sverige säger dock att man inte får lov att ha husdjur där man bereder maten eller i köksutrymmen. : Regler och lagar för restauranger | Hundtipset.se – Tips på hundvänliga restauranger, caféer, hotell och butiker! Visa hela svaret […]

 • Linda
  Svara

  Hundar kommunicerar via sin anala doft (analkörtlar vid analen) detta är luftburet.
  Hundar ska inte vistas på platser där mat som vi människor ska äta. Kränkande mot alla allergiker, astmatiker, personer med tex fobi eller religiös tillhörighet. Husdjur är en privat hobby som skall hållas hemma. Hundar är klassade som lös egendom enligt svensk lag. Bort med hundar på ställen där mat och annan förtäring serveras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Registrera

Återställ lösenord

Vänligen fyll i ditt användarman eller E-postadress, du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord skickat till din E-post.