Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo, FirstVet och Granngården.

Letar du efter det bästa hundschampot för din fyrbenta vän? Hundschampo är inte längre en enstorlek-passar-alla-grej. Det finns olika typer av hundschampo på marknaden, var och en med sina egna fördelar. I den här artikeln kommer vi att jämföra några vanliga varianter för att hjälpa dig att göra det bästa valet för din pälskling.

Hundtipset’s lista över bästa hundschampo 2024

1
Topline Brightening Shampoo

Topline Brightening Shampoo

 • Anpassat för att passa alla typer av pälsstrukturer
 • Innehåller fuktgivande egenskaper som motverkar uppkomsten av mjäll
 • Ett skonsamt hundschampo som ger en uppfriskande glans och vitalitet
 • Topline är resultatet av ett nära samarbete med experter inom pälsvård och har en imponerande kvalitetsstandard med tillverkning i Frankrike

Våran testvinnare är från Topline, som utöver schampo även har alla produkter man behöver till hundens päls, såsom balsam med mera. Allt i snygga förpackningar som passar in i badrummet!

Detta milda hundschampo ger en förtrollande glans och djup åt pälsen, oavsett vilken typ av päls din fyrbente vän har. Den fuktgivande sammansättningen inte bara friskar upp pälsen, utan hjälper också till att hålla huden fri från mjäll.

Det är ett utmärkt alternativ för att vårda och förbättra din hunds päls, och dessutom stärka huden, samtidigt som den vårdar och lugnar eventuell hudirritation.

Några punkter kring innehållet:

 • Havreextrakt skyddar och lugnar irriterad hud samtidigt som det ger den en välbehövlig fuktboost.
 • Panthenol upprätthåller hudens fuktbalans och mildrar hudirritation.
 • Zink, magnesium, kalium och fosfor återställer pälsens struktur och tillför essentiella näringsämnen.
 • Nässelextrakt minskar klåda, förebygger mjäll och reglerar talgproduktionen.
 • En kraftfull antioxidant i form av en kiselförening främjar hårtillväxt och förbättrar pälskvaliteten.
Fördelar
 • Hög kvalitet
 • Snygg förpackning
 • Luktar fräscht
 • Snäll mot huden
Nackdelar
 • Lite dyrare än andra schampon, men man märker att detta är ett kvalitetsmärke
 • Ingen information ifall det passar till valpar eller ej
2
Espree Schampoo & Conditioner in One

Espree Schampoo & Conditioner in One

 • Smidigt med både schampo och balsam i ett
 • Även detta schampo kan användas på valpar över 6 veckor
 • Billigt med tanke på att man slipper köpa balsam separat
 • Luktar gott fruktigt

Det som verkligen särskiljer Espree Schampoo & Conditioner in One är dess två-i-ett-funktion. Detta betyder att du inte längre behöver investera i separata schampoflaskor och balsamflaskor. Istället har du allt i en enda produkt.

Den icke-alkaliska sammansättningen gör det inte bara skonsamt för pälsen och huden, utan det är också enkelt att skölja ur, vilket sparar dig tid och besvär.

Efter badet kommer din hunds päls att vara mjuk och strålande, och den härliga fruktdoften kommer att lämna en uppfriskande doft.

Espree Two in One innehåller noggrant utvalda ingredienser som kokos, aloe vera och jojoba. Dessa ingredienser är kända för att rengöra och vårda pälsen samtidigt som de ger den en fantastisk glans. Allt detta uppnås i ett enkelt steg.

Fördelar
 • Prisvärt då man får både schampo och balsam i ett
 • Bra att det även går att använda på valpar över 6 veckor
 • Luktar gott
Nackdelar
 • Precis som för människor så är "allt-i-ett" produkter aldrig riktigt lika effektiva
3
Espree Hypo Allergenic Schampo

Espree Hypo Allergenic Schampo

 • Kan även användas på valpar över sex veckors ålder
 • Svider inte i ögonen
 • Passar för hundar med känslig hud

Den unika sammansättningen med ingredienser som kokosnöt, jojoba och Aloe Vera gör verkligen underverk. Det ger en mild rengöring som känns som en balsameffekt för pälsen. Vad som är ännu mer imponerande är att det inte irriterar ögonen, vilket är ett stort plus.

Doften är subtil och behaglig, vilket skapar en trevlig badupplevelse för både dig och din vovve. En fördel med detta schampot är att det även passar för valpar, när de är sex veckor eller äldre, vilket är mycket bekvämt.

Om du letar efter ett milt och effektivt hundschampo för din känsliga hund, är detta definitivt värt att överväga när du jämför dom olika schampona.

Fördelar
 • Bra att det går att använda på valpar över 6 veckor
 • Luktar inte lika starkt som vissa andra schampos, vilket passar känsliga mattar och hussar
 • Irriterar inte ögonen
 • Bra för hundar med känslig hud
Nackdelar
 • Inte lika kraftigt som andra schampon, så kanske inte helt optimalt för hunden som älskar att leka i leran

Olika typer av hundschampon

Allmänt hundschampo:
Det här är din grundläggande hundschampo som passar de flesta hundar. Det är perfekt för regelbunden användning och hjälper till att hålla pälsen fräsch och ren. Om din hund inte har några specifika hudproblem eller allergier, är ett allmänt hundschampo ett säkert val.

Valpschampo:
Valpschampo är milt och skonsamt, speciellt utformat för de små håriga valparna. Det är perfekt för att bevara valpens känsliga hud och päls. Titta efter valpschampo som är fritt från hårda kemikalier och som har en balanserad pH-nivå.

Hudproblemsschampo:
Om din hund lider av hudproblem som klåda, torr hud eller allergier, kan ett specialdesignat hudproblemsschampo vara räddningen. Dessa schampon innehåller ingredienser som lugnar och lindrar hudirritation samt rengör pälsen.

Glans- och balsamschampo:
Vill du att din hunds päls ska glänsa som aldrig förr? Då är glans- och balsamschampo det du behöver. Dessa schampon innehåller ingredienser som återfuktar pälsen och ger den en vacker glans.

Naturligt hundschampo:
Om du föredrar naturliga produkter finns det många organiska och naturliga hundschampon tillgängliga. Dessa innehåller ofta ingredienser som aloe vera, havre eller tea tree oil och är skonsamma mot både hundens hud och miljön.

Hundschampo för doftkontroll:
Har din hund en tendens att bli lite odörös mellan baden? Schampon för doftkontroll kan hjälpa till med det. De är speciellt formulerade för att neutralisera dålig lukt och lämna din hund fräsch och väldoftande.

Sammanfattning:
Valet av hundschampo beror på din hunds unika behov. Om du är osäker, prata med din veterinär för råd. Kom ihåg att skölja noga efter schamponering och undvika att få schampo i ögonen och öronen. Oavsett vilket hundschampo du väljer, är regelbundna bad en del av att hålla din hund glad, hälsosam och väl omhändertagen.

Det finns ingen brist på val när det gäller hundschampo. Att välja rätt schampo för din fyrbenta vän handlar om att förstå deras behov och din personliga preferens. Så oavsett om du letar efter allergivänligt schampo eller något för att få pälsen att glänsa, finns det en produkt som passar din hund perfekt.

Så krama om din pälskling och ge dem ett skönt bad med det bästa schampot för dem!

Vanliga frågor och svar om hundschampo

Kan jag använda människoschampo på min hund?

Det rekommenderas inte att använda människoschampo på hundar. Människoschampo har olika pH-nivåer än hundschampo och kan vara skadligt för hundens hud.

Hur tvättar jag min hund med schampo?

Blöt först ner hunden päls helt. Applicera schampo och massera in det noggrant i pälsen och huden. Skölj noggrant och se till att inget schampo kvarstår. Undvik att få schampo i ögonen och öronen.

Kan jag använda hundschampo för valpar på vuxna hundar?

Ja, du kan använda hundschampo för valpar på vuxna hundar om du föredrar mildare formula. Det är dock viktigt att kontrollera att schampot passar din vuxna hunds behov.

Hur väljer jag rätt hundschampo för min hunds hudproblem?

Konsultera din veterinär för att diagnostisera hudproblemet och få rekommendationer för lämpligt hundschampo. Det finns specialschampon för olika hudproblem, som torr hud, eksem eller infektioner.

Hur påverkar överanvändning av hundschampo min hunds hud?

Överanvändning av hundschampo kan torka ut hundens hud och orsaka irritation. Följ schampots anvisningar och använd det endast när det behövs.

Hur ofta bör jag använda hundschampo på min hund?

Frekvensen beror på din hunds behov och aktivitetsnivå. Generellt sett rekommenderas det att tvätta din hund var 6-8 veckor, men det kan variera. Och såklart, ifall hunden är väldigt smutsig efter någon speciell aktivitet eller lek i lera.

Kommentarer

 • Therése
  Svara

  Hej
  Jag såg råd och röns test av hundschampo på tv4 Nyhetsmorgon
  Där va topline i botten pga bla 8 olika parfymer, varav en är totalt förbjuden inom människoprodukter.
  Och även espree låg inom ”top 3” i botten.

  Hur ser ni på det?

  • Martin J.
   Svara

   Hej Therése! Intressant, vi har själva inte kollat på Nyhetsmorgon men det låter som ett sevärt avsnitt. Vi har tyvärr ingen laboratorium där vi kan testa vad hundschampo innehåller för ämnen, utan vi har endast testat produkterna själva på vår hund och gjort en recension efter hur bra det fungerade och vad vi tyckte om dom. När det gäller kemikalier och sådant så har vi helt enkelt litat på att företagen som säljer dessa har koll på att det inte är något giftigt eller farligt för hundarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Registrera

Återställ lösenord

Vänligen fyll i ditt användarman eller E-postadress, du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord skickat till din E-post.